Onsdag i Bangkok, del 2

Fakta om Thailand och kungen: (om jag minns rätt)
I Thailand är kungen helig. Han anses bl.a vara den bästa och högsta buddisten. 
Den nuvarande kungen är över 80 år och han och drottning bor numera på ett sjukhus där hovet huserar 3 våningar. Han har varit kung sedan 1947. När han tillträdde var inte kungahuset så omtyckt men han och hans politiker jobbade för att införa "hylla kungen, kungen är helig"mentaliteten på nytt. De tog hjälp av religionen, ceremonier och regler, vad jag har förstått. 
Detta lever fortfarande i allra högsta grad. Man får absolut inte tala illa om kunge, man riskerar alltså fängelse. Det finns en trycklag som säger att man får inte skriva något illa om kungen. För ett par år sedan var det några uppmärksammade fall där det var några personer som hamnade i fängelse pga av SMS, där man då på något vis kritiserade kungahuset. 5 års fängelse per SMS. Ingen vet ju vad som stod i smsena eftersom men inte får trycka/visa det. Bl.a dömdes en 72-årig man från landsbygden, som troligtvis inte kunde skriva SMS vilket han också hävdade, till 10 år för 2 st SMS. Han klarade 6 månader innan han avled. 
Detta är dock inget kungen driver på utan politikerna. Denna tradition med kungahuset, och buddihsmen gör det svårt för västerländska idéer att bryta in för mycket. 
Thailändare är otroligt artiga, hälsningen där de för ihop händerna och bugar är sådant de lär sig från barnsben. Beroende på vilken status du har vet du om du ska hälsa först, hur högt du håller händerna, och kanske till och med att du ska ner på knä. Kungen är högst av alla såklart. Till och med premiärministern går ner på knä om han audiens med kungen. Han får aldrig var högre än kungen och kryper ut baklänges.
 
 
Efter att ha svettats ihjäl inne på Grande Palace, var tvungen att hyra kläder, begav vi hos utanför muren till ett närliggande stort tempel. Där inne finns nämligen den berömda liggande buddhan. Gigantisk! 40 meter lång oc typ 5 meter hög på högsta sället. Så häftig!
Fakta:
Det är väldigt ovanligt med liggande buddhas, troligtvis gjordes dom få som finns under en period då det inte var så strikt på hur man avbildade buddha, men sedan drogs tömmarna åts igen och man fick inte längre göra dem. 
När man kommer in i templet ser man att det är byggt runt omkring buddhan, ganska precis får den plats.
Man hör hela tiden ett metalliskt ljud, klirrande. Jag trodde nästan att det kom från buddhan, att det var spänningar i metallen på något vis. Men det visade sig att när man kommer runt på andra sidan står längs väggen en massa metall-kärl uppställda och människor som går och släpper ner små mynt i varje. Enligt Anders, som jag fått all min kunskap av, har han inte sett detta någon annanstans. Det går ut på att man ska släppa ned 108 mynt i lika många kärl, ett i varje alltså. Förr var det säkert så att man skulle samla ihop tills man hade 108, men idag kan man köpa koppar med exakt antal. Detta ska hur som helst vara bra för karman.
 
Efter allt detta åt vi mat på en väldigt mysig restaurang precis intill floden. En av väldigt få, dom flesta av de få som finns är hotellrestauranger.
Väldigt märkligt för någon som kommer från Europa där så fort det finns vatten så kryllar det av restauranger längs med(i princip). Men här finns inga kajer, och om det inte är stora hotell så är det slum-bostäder längsmed floden. 
 
 
Det var onsdag det. Mycket blir det om Bangkok, hinner inte skriva om idag(torsdag) nu då jag ska upp tidigt i morgon för att ta mig till Koh Chang.
 
 
/Anna

Kommentarer:

1 Amanda:

Nu är jag avundsjuk och vill tillbaka! Oslo är inte ens hälften så kul som Chang mai.

Tips, om du vill komma till en lite lugnare plats så ligger Pai nära Chang mai. En av mina thailandsfavoriter.

Kommentera här: