Hur min jul kommer att se ut

Till er som undrar om jag kommer komma hem över jul kan jag nu berätta att jag kommer fira jul och nyår i freaking SYDNEY! Ska bli lite konstigt men mest kul och häftigt, flera personer som jag träffat under min resa kommer vara där och det ska bli kul att återförenas. 
Det är därför jag vill hinna klart Vietnamn innan.
 
Så då vet ni där hemma. :-) 

Siem Reap

Bussen skulle ta 6 timmar, men tog 8. 
Det superbra hostelet vi bodde på i Phnom Penh, The Mad Moneky,  har en filial i Siem reap, men tyvärr var det fullbokat. Vi hade fått tips om ett annat hostel som hette Voodoo så vi bokade där ist. Väl framme vid Voodoo och inne på vårt dorm var vi grymt besvikna. Vi var de enda gästerna på hela hostelet. Oss två i ett 14 bädd dorm. Klockan var ca 21 och vi kände att vi var tvugna att ta oss till mad monkeys bar, dels för att äta men mest för att träffa folk. Vi gjorde oss snabbt i ordning och gick till receptionen på vårt ställe för att fråga hur långt det var dit. De sa långt, men en av killarna erbjöd oss gratis skjuts på en moped. Taget!
Framme på mad monkey var så avundsjuka! Där fanns pool och baren på taket hade sandgolv. Klämde i mig currykyckling och sedan var vi igång. Haha:-)  Vi träffade Banning som tillhörde vårt gamla dorm i PP, så det var trevligt. Jag träffade också Stian som jag träffade på Grannys i Kuta.
När de stängde drog vi vidare till "Pub Street" en gata med en neonskylt som säger just pub street. Så klart fylld med klubbar. Fantastiskt! Den populäraste var tydligen Ankor What? (Sååå kul att säga!) Det var lite dött ändå, och Maude var hungrig så vi fann lite street flood, jag köpte snabbnudlar på mini marten, sen tog vi tuktuk hem, tidig kväll.
Dagen efter bestämde vi att vi skulle bara gå runt i staden, shoppa tank-tops och ja inte mycket. Vi skulle heller inte gå ut på kvällen då det hade blivit lite mycket sånt. 
Vi upptäckte nu att  vi bodde 3 min gångväg från pub street.
Åt brunch, shoppade lite, satte oss och tog ett glas vin/drink och allmänt gjorde ingenting, något vi båda är bra på. 
Vilade lite på hostelet och gick sedan ut igen för att kolla in nattmarknaden och äta.
 
Okej ett eget stycke om denna middag.
Vi beställde BBQ, där man gjorde det själv på en grej på bordet tsm med soppa, nudlar och ris. De fem köttsortena som ingick var: nötkött, räkor, grodlår, orm och krokodil. !!!
Grodlårena var bäst.
Vår servitör var superkonstig. Och en liten tjej på 11 år gick runt och sålde armband, och hon var sassy. Så cool! Blinkade och knäppte med fingrarna som vilken Beyonce som helst. Andra gången hon kom förbi lurade hon mig att spela sten-sax-påse med henne. Förlorade så klart så jag och Maude köpte matchande armband, coolt. 
 
Hade en varsin drink på restaurangen och tänkte att det fortfarande var väldigt tidigt och tanken på att gå tillbaka till vårt trista hostel var inte så lockande. Så vi satte oss vid en bar för en till drink. Fortfarande hade vi som plan att komma tidigt i säng eftersom vid 9 skulle åka ut till Ankor Wat(vill nu alltid säga Ankor Whaat?) templen morgonen efter. 
Det är sällan våra planerade lugna kvällar blir just det. För efter den drinken tänkte vi att, va fan vi drar till mad monkey, det var ju sjukt kul kvällen innan. Det var ganska så dött på mad monkey, men jag träffade Stian och ännu en James från Granny's, Kuta. Maude träffade folk från Quebec vilket hon såklart tyclte var jättekul, jag var socialt på topp och hade och superkul. Vi drog vidare till the temple, "snodde" en tårta, någon hade bara lämnat den?! Jag blev uttråkad och var nära att gå hem men så drog vi till Ankor What? Och där var det drag. Så vår lugna kväll blev en sån kväll när man kommer hem när det är ljust. Men väldigt kul var det. (reminder note: the douche och rummet). 
Den kvällen sa vi hejdå till Ban också.
 
Ganska så trötta checkade vi ut morgonen efter (eller samma "kväll" beroende på hur man ser det) Maude hade under natten bestämt att vi skulle dra vidare till Sihanoukville. Jag var med på det, vill ta mig till Vietnamn så snart som möjligt. Dock var det inte jättekul att packa.
Efter om och men med den värdelösa personalen på det värdelösa hostelet fick vi bokat en sovbuss till Sihanoukville kl 8 samma kväll. 
 
Vi haffade en tuktuk för att ta oss till och runt templen i Ankor Wat. Detta var något jag sett fram emot, jag är ju faktiskt intresserad av historia. Men det var så varmt och vi var trötta och man skulle behövt en bra guide, eller läst på innan, har ingen bra ursäkt. Men det var mäktikt absolut! Och jag kommer läsa på i efterhand.
Tuktuken tog oss runt till flera sighter, efter den tredje hade vi tröttnat lite. De ser ju ganska likadana ut tillslut, så de två sista skippade. Men vi var där i 4 timmar ändå.
 
Nöjda över att ha gjort något vettigt, åt vi lite mat, gick runt och utförde olika ärenden("MAP", vykort etc).
Gick tillbaka till hostelet för att dubbelkolla biljetterna, som sagt personalen, och våra grejer var kvar. Gick till glasscafe för bra wifi. Strosade runt lite mer, kanske åt?, köpte ett par "finare gå-ut-fliflops/sandaler) och sånt. 
Halv åtta blev vi upphämtade av en tuktuk som tog oss till vår buss. Som var helt okej faktiskt. En sån där man delar "säng" men bekvämare än den liknande jag tog i Laos. Vi delade och jag sov ganska mycket. Stackars Maude hade svårare, hon skyller på att jag snarkade men jag förstår inte riktigt vad hon menar med det. Jag hade en kort period då jag var vaken, vilket var hur läskigt som helst för då hörde och kände jag hur galet chauffören körde, fanns inga fönster heller. 
 
Framme vid busstationen utanför Sihanoukville vid 06.20. Tog en tuktuk, som jag lyckades somna på :-) , till stället vi bokat. Det visade sig ligga en bit utanför centrum. Eftersom det var så tidigt fick vi sätta oss på den enda öppen restaurangen, där vi beställde baugetter och sedan somnade i deras soffor.
Strax efter 9 flyttade vi över till sofforna på hostelet, men kunde fortfarande inte checka in. 
Wifide och sov lite(jag) innan vi drog ner till några solbäddar på stranden där vi låg/sov(jag) i ett par timmar innan vi äntligen kunde checka in. 
Stället var väldigt lugnt och vi var slitna så vi gjorde inget mer än att vila, läsa, Maude planerade sin sista rese-etapp, vilket jag också absolut borde gjort men guuud så tråkigt det är. 
På kvällen kom två franska kanadensare Maude träffat i SR så vi åt och de drog in till centrum för att gå på en mysko bio, jag valde att stanna inne och kolla YouTube videor resten av kvällen. Bra val då det är sällan man har nog bra wifi, och Maude kom hem 4 på morgonen.
 
Eftersom jag är så utvilad har jag varit jobbigt utråkad idag. Så jag åkte själv in till det nya stället vi bokade inne i centrum. Nu har jag bloggat och ska snart gå och se om jag kan slösa lite pengar i någon utav shopparna här. Maude valde strandhäng och kommer senare, och i morgon tar vi båten ut till ön Koh Rong.
 
Som sagt blir inte så länge i Kambodja, men det finns inte jättemycket att göra (lögn, men jag är ju lat). Men eftersom jag gärna vill hinna göra klart hela Vietnamn innan jul så vill jag ta mig dit så snart som möjligt.
 
 
 

Phnom Penh - Kambodja

Vi gör Kambodja ganska snabbt så jag är lite osäker på dagarna, när vi gjorde vad osv. Men dagen vi anlände så regnade det en del och vi var trötta efter resan så vi lämnade inte hostelet utan sov, lämnade in tvätt och åt. Från början verkade det som att vårt dorm var ganska trist med lite folk. Men senare mot kvällen droppade folk in och satte igång med drink-spel. Trötta gick jag och Maude och köpte lite dricka. Trodde inte det skulle bli någon jättelång kväll. Alla mina kläder var inne på tvätt så det enda jag hade var en missfärgad gammal H&M klänning. 
Men folket var väldigt roliga och trevliga,fler folk anslöt och istället för att gå till hostelets bar sprang man i turer till mini marten för att köpa mer dricka. Kändes som en hemma-förfest fast i ett dorm. Mycket trevligt.
16 pers var vi som klämde in oss i 2 tuktuks för att åka till klubben, som jag trodde var liksom "stället". Men det var typ den minsta klubben, lågt i tak, musiken spelades från spotify och YouTube, man kunde välja själv men ja.. Och det sprang kackerlackor bland sprit flaskorna. Toaletterna var dock jättestora och fina. Vi hade kul men stannade inteså länge. Bestämde att vi skulle kolla in den andra klubben som "gällde". Hade samlat på oss lite fler folk också. 
Framme vid det stället och det hade stängt. 
Vid de här laget brydde jag mig inte så mycket, bara vi kom till ett ställe där man kunde dansa. Efter mycket disskutioner,tuktukchaffisar som försvann, holländare som själv skulle köra men hade för tajta byxor, skulle vi nu till nåt ställe som alla kallade "the pussy bar". Det var inte det alla ni nu tänker, och vi trodde. En helt vanlig klubb med väldigt bra musik visade sig. De tog inträde som vi förhandlade ner, Maude låtsades vara blind men fick betala iaf. Himla bra kväll i Phnom Penh iaf.
Ja, det var första dagen och kvällen
 
Dagen efter lämnade alla våra dorm-mates PP. 
Jag och Maude åkte på eftermiddagen ut till The Killing fields. Fick se mer av Phnom Penh från tuktuken på vägen dit, mycket praktiskt. 
The killing fields var mycket gripande. Det finns inga byggnader kvar utan man får försöka föreställa sig. Man går runt med en audioguide och får en liten inblick i Pol Pots tyranni. Under fyra år under 70-talet avrättade han 3 miljoner människor. Man har funnit ca 20.000 massgravar i landet, den största med över 400 kroppar. 
Pol Pot som regim ledare ville införa en egen extrem maoism, en typ av bonderepublik eller utopisk kommunism. Han avskaffade städer, pengar, klasser, skolor, sjukhus, kontakt med omvärlden osv. Han kallas ibland Kambodjas Hitler. Etniska minoriteter fick inte längre prata sina språk och tillsammans med andra icke önskvärda(utbildade, religiöst troende) flyttades de ut på landsbygden för att arbeta och senare bli offer Pol Pots styrda folkmord. 
 
Vi gick runt ett fält stort som en fotbollsplan, kanske mindre, full av gropar där de grävt upp gravarna. De har byggt ett minnesmonument, som ett tempel, där de har samlat skallar och andra skelettdelar. 
 
Efter detta åkte vi till ett fängelse mitt i PP som nu är museum. Där de lämnat det i princip samma skick som när vietnameserna fann det när de tog sig in efter att ha störtat de Röda khmernas regim. Det går under namnet S-21.  Det är ett av tre fängelser i landet. Två byggnader som tidigare utgjorde en låg- och mellanstadieskola och högstadieskola byggdes om till ett topphemligt fängelse där man skickade politiska fångar, intellektuella och andra besvärliga personer. Också kvinnor och barn. Där torterades de och svalt i 2-4 månader innan de avrättades, om de fortfarande levde. 
Överallt fanns det bilder på fångarna fastkedjade vid järnsängar, innan de skulle skickas till avrättning. Även porträtt/ID-bilder på alla fångar finns bevarade och uppsatta så man kan se. De mest rörande är förstås barnen. Och en kvinna med ett spädbarn i famnen. 
Här fanns inte mycket information så det hade varit bra med en guide. Men jag köpte iaf en liten bok skriven av en överlevare. Man sägr att det endast finns 7överlevare av ca 10.000. Dock är den siffran omdiskuterad. När man bröt sig in i fängelset fann man endast 14 fångar, avlidna men fortfarande bundna, de gick inte att indetifiera utan finns begravda inne på gården. 
 
En tung dag. Vi gjorde inget speciellt på kvällen, vårt dorm var tomt och vi var trötta.
 
Dagen efter gick bussen till Siem reap kl 1.