Freshers week, och enrollment

Ok, så min första vecka här var det rätt lungt där jag bor, jag hängde med mitt "Scandi-gang" och drack öl nästan varje kväll. Nu är vi i slutet av freshers week, pjuh.
 
Freshers week är typ UK motsvarighet till vår inspark/nollning. Men dom har det inte klass-vis eller efter ämne. Istället måste man köpa ett freshers-band som kostar 45 pund, och som gör att man kommer in på alla freshers-grejer under veckan. Det finns två unions som är de som liksom håller i dessa grejerna. Helt enkelt, fest i en vecka. Men det känns inte så organiserat då alla i princip kan g¨på allt, om man har bandet. Har man inte bandet, som jag, så finns det andra event, som generellt är dåligt organiserade som jag kan se, och sen såklart massa grejer för internationella studenter, också brist på organisation. Som ni märker är denna brist på organisation en weak-spot för mig.
T.ex, gör man ett event där man annonserar ut "free burgers", så kommer det dyka upp väldigt mycket folk, speciellt om man inte behöver registrera sig eller nåt. Och då, om man tänker att det ska komma mycket folk, så håller man inte eventet på ett ställe där alla först sprids ut på två, tre våningar uppåt, för att sen förflyttas ner till en klubblokal i källaren, som är för lite och supermörk, för att sen vara en timme sen med burgarna. Och såklart tar dom ju slut, om man inte har nån koll på hur många som faktiskt dykt upp, eftersom man inte hade någon typ av sign-up. Tror jag aldrig haft så stort case av hangry alltså, stack iväg och åt dålig italiensk pasta istället.
 
Freshers week betyder också att alla "lokala" studenter kommit, veckan före var ju för främst internationella studenter. Mitt boende, som jag kommer göra ett separat inlägg om nån gång, är stora "halls", och det verkar vara hit man stoppar in internationella studenter, men också och kanske främst, freshers. Alltså pyr-färska studenter som är nya till universitet. Det är ju också mycket vanligare att dom flesta går direkt till universitet efter high school än vad det kanske är hemma, de är också ett år yngre när dom är klara, och kan ibland blir klara ännu ett år tidigare. Alltså, många av dom jag bor typ bor med, är runt 18 år, ja det finns folk som är 17 år. Jag hade tänkt ligga lågt med min ålder för dom jag delar kök med, men r¨kade säga det första gången vi träffades, och deras ansiktsuttryck alltså, haha! Så ja, denna veckan har dom såklart varit superduper taggade på detta nya kapitel av frihet och fest och sånt. Har inte stört mig, men mest ser jag på dom och tänker "aww".
 
Ett annat kapitel denna vecka har varit allt krångel med enrollment, eller registrering på kurser. Självklart tycker man att sitt egna system man är van vid är enklare, men igen Sverige är ju vinnande i effektivitet och logiskt tänkade när det kommer till sånt här. Men ja, alla internationella studenter har haft panik över dettta. Man måste ju få ihop tillräckligt många credits (typ högskole poäng), men kurserna här är int upplagda på samma vis som i Sverige, man måste välja minst 3 kurser, men då måste man också själv sitta och greja så att man väljer kurser som inte krockar i schemat, man måste alltså själv göra sitt schema, i princip. Detta är nog enklare om man inte är internationell student, och dom verkar har ett liknande system i t.ex Tyskland. Men jag är ju van att bara välja en kurs för en termin, ansöka, få besked and that's it. Men nu har jag blivit registrerad på två av tre kurser, nästa vecka går förhoppningsvis den tredje i lås, dock börjar ju föreläsningarna på måndag så det är lite knäppt, men det ska nog gå.
 
Ja, det var allt för nu. Hej!

Första 5 dagarna i Glasgow

(Skrev detta för en vecka sen typ, glömde visst lägga upp, men varsegoda)
 
Först vill jag bara få beklaga mig lite om vad som hände kvällen innan jag flög hit. Min telefon la av helt. I vår tid är detta något av det jobbigaste som kan hända. Mitt liv är i den telefonen. Inte nog med alla appar och epost med biljetter och det, men också massa anteckningar och bilder och annat kul. Den är inlämnad så allt det kommer försvinna, raderat som om det inte fanns. Som tur var hade vi en gammal Samsung S4 liggandes så har ju en telefon nu, som fungerar ok. Men ändå, så jobbigt.
 
Resan hit gick smidigt, så smidigt det nu kan gå med en ryggsäck på 16 kg, en resväska på 20 kg och en till på 8 kg. nalände till Cairncross House som kommer vara mitt hem dessa 8-9 månader. Blev visad till mitt rum som jag delar med en annan tjej. Men som jag hade hoppats så var jag först och fick välja säng! Svårt, men valde "privatare" hörnet istället för fönstret. Ska försöka filma hur man går från ingången till vårt rum, då det ligger så långt bort det går att komma, som en labyrint, tar på riktigt över 1 min.
 
Första kvällen var det "game night" med dom som anlänt. Lite stelt, många var trötta, dom som bor där och skulle få till det till en social kväll var lite väl entusiastiska. Spelade "spades" med en amerikan, många amerikaner här. Bye bye till min chans att försöka droppa min hemska accent.
 
Dagen efter gick jag en snabb tour till univeristet och sen bar det av med en arrangerad gratisbuss till IKEA - the mother land. Av en slump blev det jag, Lena(norsk) och Dominique(US) som hängde hela dagen på IKEA. Köpte såklart mest och för mycket. Sen dess har det varit vi som hängt, med deras flatmate som tillkommit och lite mer folk. Vi har gått ut och druckit öl alla kvällar, förutom igår.
 
Min rumskompis anlände på måndagen. Maria från Tyskland, tror det kommer bli bra. Vi ska köpa fler plantor (jag köpte 2 på IKEA) för att höja mysighetsfaktorn i rummet. Rummet är fräscht och relativt stort, men det går i grått och blått så vi behöver värme och liv. Men det kommer bli bra.
 
Ja, det har varit orentation, jag vet fortf inte hur enrolment (registrering) till kurser går till, såklart så mäter sig det inte med Sveriges effektivitet, när det kommer till det mesta faktiskt.
 
Det har regnar varje dag, fast inte konstant utan växlande. Idag är det konstant, måste skaffa bättre paraply, och foträtare skor då jag kommer gå mycket mycket mer än jag gör hemma.
 
 
Nästa vecka börjar "Freshers-week", då kommer alltså alla andra studenter från UK. Då blir det fest, typ som inspark för alla nya tillsammans. Då är det slut på lugnet.
 
´til next time / Anna

4 år senare, allt har hänt - en slags uppdatering

Så, nu skriver jag här igen. Jag skrev aldrig nåt om Australien. Ångrar det grymt.
 
Jag har pluggat 2 år i Uppsala; Engelska A, Statskunskap A, Konstvetenskap A i programmet Kulturentreprenörskap(HT2016) och en termin"entreprenörskap".
 
Trivs väldigt bra i Uppsala, fina väner och fin lägenhet.
 
2016 sög rakt igenom, förutom min lägenhet och mina vänner. Kom närmare mina nära vänner, det är fint och viktigt.
 
Oktober 2016 vändes allt upp och ner, inget är eller kommer bli sig likt och det värsta som kunde hända hände. Snart har det gått ett år. Snabbaste året konstigt nog, kanske för att jag knappt minns nåt. För att dom starkaste känslorna är som ett svart hål och kommer man för nära så slukas man. Än har jag inte verktygen för att slukas. Har inte tiden för att slukas. Orkar inte slukas. Så har levt på på något vis, men minns liksom inte särskillt mycket. Så detta år har gått otroligt fort.
 
Nu sitter jag i fönstret som en hipster på ett hipt café i Glasgow, Skottland. Det regnar, såklart.
 
Här börjar alltså en ny kula på denna bloggen. Ett nytt kapitel i mitt liv. Vi får se hur det går med båda, men om man känner mig kommer det gå upp och ner och jag kommer babbla mycket.
 
Det börjar på riktigt i nästa inlägg.
 
Hej :)